top of page

Milyen hangos lesz a klíma?

Amikor a klíma zajáról beszélünk, fontos megkülönböztetni két fogalmat: a hangteljesítményt és a hangnyomást. A gyártók általában ezt a két mennyiséget szokták megadni a kültéri, illetve beltéri egységre a műszaki specifikációkban. Habár mindkettőt decibelben [db(A)] adják meg, a két érték nem összehasonlítható. További nehézség lehet az összevetésben, hogy egyes gyártók más és más értékeket adnak meg az adatlapokon.

Hangteljesítmény vagy hangnyomás

A hangteljesítmény a zajforrás által kibocsátott hangenergia. A hangnyomás (másnéven zajszint) abban tér el ettől, hogy az érték előre meghatározott körülmények között és távolságban kerül mérésre. Ebből kifolyólag a hangteljesítmény - amely a kettő közül egy magasabb érték - pontosabb. Mindkettő mennyiség decibelben, pontosabb db(A)-ban kerül meghatározásra.

A tapasztalataink szerint a gépek specifikációinak megfelelő összehasonlításához érdemes a hangteljesítmény értékeit figyelembe venni, hisz az így rendelkezésre álló értékek kevésbé függenek az egyes gyártók által lefolytatott mérés körülményeitől és a mérési távolságtól.  A beltéri egységeknél ez az érték maximálisan általában 50-60 között, a kültéri egység 55-68 között mozog.

A táblázatban látható, hogy egyes értékek nagyjából milyen erősségű hangnak felelnek meg. 

Decibel skála_Silver Klíma Győr.PNG

Amennyiben a kültéri vagy a beltéri egység hangszintje kiemelten fontos, érdemes az árajánlathoz csatolt készülékalternatívák katalóguslapjainak műszaki adatait összehasonlítani, esetleg vásárlói véleményeket olvasni az interneten.

 

Elmondható, hogy alapfelhasználásra az általunk forgalmazott összes készülék megfelelő lehet, azonban érzékenyebb hallású (vagy kültéri egységnél érzékenyebb hallású szomszédok :) ) esetén érdemes a japán gyártók (Fujitsu, Daikin, Mitsubishi) készülékei közül választani.

bottom of page